Polska może poszczycić się niechlubnym tytułem jednego z krajów europejskich, w których marnuje się najwięcej jedzenia. Według badań z zeszłego roku, przeprowadzonych dla Federacji Polskich Banków Żywności, Polacy rocznie marnują 235 kg jedzenia na osobę! Najczęściej wyrzucamy na śmietnik pieczywo, owoce, wędliny i warzywa.  Światowy Dzień Żywności to dobry moment, by zacząć temu przeciwdziałać.

Światowy Dzień Żywności

Czy wiesz, że 16 października to Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day)? Jest to międzynarodowe święto ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Czy to kolejne niewiele znaczące święto? Jaki jest jego cel? Czy są widoczne konkretne efekty?

światowy dzień żywności

Cel Światowego Dnia Żywności to budowanie i pogłębianie świadomości w społeczeństwach na temat problemów żywnościowych, które dotyczą całego świata. Ponadto ma on wzmacniać solidarne działania w walce z niedożywieniem i głodem. Szczególnie w ostatnim czasie możemy zauważyć, że taka postawa jest popularyzowana zarówno przez organy władzy państw, jak i przedsiębiorstwa.

światowy dzień żywności

Walka firm z wyrzucaniem żywności. Garść inspiracji

Na szczęście ludzie coraz częściej biorą sobie głęboko do serca problem wyrzucania jedzenia na śmietnik, mając na uwadze, że na świecie wciąż istnieje problem głodu i niedożywienia. Bez wątpienia media mają tutaj swoje zasługi, ale także różnego rodzaju działania społeczne. W rezultacie staramy się nie tylko marnować mniej, ale również pomagać potrzebującym. Choć wciąż wyrzucamy za dużo żywności, to widać światełko w tunelu. Sprawdźmy zatem, jak do poprawy sytuacji przyczyniają się firmy.

światowy dzień żywności

Na szczęście na rynku mamy coraz więcej przedsiębiorstw odpowiedzialnych społecznie, więcej inicjatyw i działań. Nas zaintrygował przykład lizbońskiej spółdzielni Fruta Feia (port. brzydki owoc). Firma skupuje od portugalskich rolników warzywa i owoce, które wyglądem odbiegają od hipermarketowych norm. Fruta Feia oceniła, że w wyniku tych działań udało im się uratować blisko 1500 ton żywności. Brawo!

Kolejna ciekawa inicjatywa, która spotyka się z dużym zainteresowaniem mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego (i nie tylko) to tzw. crowdfarming, posiadający już specjalną platformę w Internecie. Na czym polega crowdfarming? Chętni adoptują na odległość uprawy w kraju i poza jego granicami. Oprócz walki z marnowaniem żywności, akcja ułatwia dostęp do produktów wyhodowanych w sposób naturalny. Jak to działa? Załóżmy, ze adoptujesz drzewo pomarańczowe w Hiszpanii – płacąc 2,5 euro miesięcznie w ramach adopcji, masz prawo do kilograma owoców od hodowcy.

crowdfarming

Co jeszcze robią firmy, by powstrzymać marnowanie żywności? Dobrym przykładem świecą Tesco i Carrefour, gdyż te supermarkety współpracują z Bankami Żywności. Kreatywnością natomiast wykazali się Duńczycy, którzy mają sklepy WeFood. Sprzedawane są tam produkty ze zbliżającym się terminem przydatności do spożycia czy nawet przeterminowane jedzenie. Dodatkowo cały zysk jest przekazywany na cele charytatywne!

Restauracje i stołówki

Warto też wspomnieć o Food Runners w Dolinie Krzemowej. Otóż organizacja zbiera niezjedzone posiłki ze stołówek dużych firm (Google, Twitter, Airbnb) i przekazuje najbardziej potrzebującym. Dziennie to blisko 5000 posiłków.

Restauracje też starają się ograniczać straty w żywności, np. stosując w kuchni politykę zero waste. Ponadto w ostatnim czasie wiele włoskich gastronomii zachęca klientów, by zabierali jedzenie do domów.

Dołącz do EKOlogicznych w biznesie

Zapraszamy firmy do rejestracji! Udział w programie jest bezpłatny. Aby być na bieżąco z naszymi działaniami, zapraszamy także do polubienia naszej strony na Facebooku.

Wszelkie prawa zastrzeżone © Ekologiczni.com.pl | Projekt i wykonanie: Getso.pl

Facebook